Z porównania bezpośredniego chyba wygląda Lark 43.0 .
Nawigacji będę używał jakieś z 5 razy w roku, ale patrząc na Lark 43.0 nachodzi mnie myśl aby wykorzystywać ją również do oglądania filmów w aucie przez mojego dzieciaka w trakcie jazdy na odcinkach które znam.
Co myślicie o tych opcjach od strony technicznej jak i możliwości instalacji różnych map?
AdamB - tak jak rozmawialiśmy na spocie - Peying jest odblokowany i bez problemu zainstalujesz na nim np.AutoMapę i będziesz go miał w tej samej cenie co Larka
Silnik BFQ + sekwencja KME
CB President Johnny II ASC+President HAWAII
nosferatus, czy PY-GPS3501 ma wyjście słuchawkowe ?
Jak napisałem chce ją wykorzystać jako odtwarzacz filmów wraz ze słuchawkami dla mojej pociechy. W trasy jeżeli jadę to włączam CB i dobrze by było aby nawigacja miała wyjście słuchawkowe.
I druga rzecz, czy mapę mam zainstalowaną w obydwu nawigacjach w wbudowanej pamięci flash (i ile tej pamięci jest potrzebne min.) ?
Czy mogę drugą mapę wgrać na pamięć SD i używać jej w wersji bez instalacyjnej (gdzieś w sieci czytałem o takich)?.
A pokaż mi takiego, co przetestował gruntownie tych .... -dziesiąt różnych nawigacji (dedykowanych lub nie) z różnymi programami, wersjami itp. Jak szukałem sam dla siebie nawigacji na wiosnę 2008 r. to aż mnie zatkało jak zobaczyłem ile tego jest. Każdy będzie naturalnie zachwalał to, co ma. Bo jak z czegoś nie był zadowolony, to się pewnie jakoś pozbył i ma już co innego. A jeśli jest zadowolony, to czy testuje inne rozwiązania? Może jeszcze znać opinie znajomych ale to już jakby co innego.
Dla mnie, jak zaczyna się dyskusja o wyborze nawigacji, to kluczowe są pytania: na Polskę czy na Europę? sama nawigacja czy np. palmtop + program do nawigacji? legalny program czy niekoniecznie? No i ewentualnie cena (zakupu sprzętu i ewentualnie zakupu i aktualizacji oprogramowania). Bez nastawienia się na któryś z tych wariantów w poradach będzie chaos, bo za dużo tu opcji.
Osobiście używam od lipca palmtopa Mio P560 z Automapą XL Polska (zakupiona jakby co), wcześniej miałem jakiś czas w rękach GoClevera z MapąMap 5 (teraz ma ją znajomy i pomagam mu w aktualizowaniu). Oprócz tego (o czym pisałem wcześniej) sporo znajomych ma Mio Moov 200 ze zmodyfikowanym menu, AutoMapą, MioMapem i cotamjeszczeuadaimsiewrzucić. Na swojego palmtopa udaje mi się też czasem coś wrzucić i potestować (np Destinatora7 albo IGO8) ale generalnie polubiłem Automapę.
Służbowo mam jeszcze kontakt z Mio P550 z Automapą Polska i z Destinatorem6 i z Nokią500 z Automapą Europa.
Jeśli chcesz coś wiedzieć bliżej na temat którejś z wymienionych kombinacji to pytaj. natomiast nie wypowiem się przecież na temat nawigacji, których na oczy nie widziałem. Na spocie miałem swoją, mogłem pokazać i opowiedzieć o niej, co wiem. No i tyle.
zpluta, używana będzie głównie po Polsce no i może dwa razy w roku do Austrii i do Chorwacji - i tak głównie autostradami jadę.
Więc zależy mi na Polsce bardziej niż Europie. Na czas wyjazdu "kupię/zainstaluję" :wink: inną mapę.
W związku z tym że jeżdżę często trasami które znam chciałem wykorzystać ją do oglądania filmów dla dzieciaka i co za tym idzie powinna mieć też wyjście słuchawkowe.
Szczerze mówiąc, w jednym temacie wymiękam: poleciłbym Ci jakiegoś przyzwoitego palmtopa (mój ma i wyjście słuchawkowe 2,5 mm, mikrofon i głośnik) ale nie mam pojęcia jak system operacyjny typu Windows Mobile 6 radzi sobie z różnymi formatami filmów a konkretnie jak trafi nawet typowe windowsowe kodeki (no bo przecież DVD pakować w to nie będziesz ). U siebie mam coś, co nazywa się Windows Media ale do tej pory odtwarzałem na tym tylko empetrójki. Może ktoś inny ma wiedzę na ten temat.
P.S. Spróbowałem przed chwilą wrzucić na kartę film typu xvid a potem go odtworzyć. Jak się spodziewałem: "brak odpowiedniego dekompresora" Zastanawiam się także czy aby procesor w palmtopie czy nawigacji (rzędu 400-500 MHz) poradzi sobie z płynnym odtwarzaniem filmu?
nawigacji (rzędu 400-500 MHz) poradzi sobie z płynnym odtwarzaniem filmu?
Też mnie właśnie to interesuje.
Nawigacja Becker ( tanszy , słabszy model) odtwarza filmy specjalnie przekonwertowane do nawigacji - wielkość ok 200MB a typu pliku nie pamietam (MVM, WMB ??? ).
Dodam jeszcze jedną cenną uwagę !!!
Żadna nawigacja nie zastąpi wam rozumu.
Aktualnie testuję już trzecią mapę i każda z nich przynajmniej raz próbowała mnie wywieźć w pole lub bezsensownym objazdem mimo że wcześniej ustawiłem wszystkie stosowne opcje.
Szybkość i płynność faktycznie zależy od procesora i twojej kieszeni
Ja mam chyba 330MHz delikatnie skacze ale mi to zupełnie nie przeszkadza .
Jeżeli chcesz oglądać po drodze zdjęcia z wakacji lub filmy to faktycznie kup sobie przynajmniej 450 MHz jak nie chcesz zestresować siebie i swoich bliskich
Dobrym rozwiązaniem jest zalogowanie się na forum o GPSFORUM GPS Znajdziesz tam wszystko łącznie z programami
Jeżeli chodzi o nawigację i mapy to wystarczy zwykła navia z biedronki do której można wgrać automapę i będzie śmigało bez problemu a mapy są na bardzo rozsądnym poziomie. a co do odtwarzania filmów to też pociągnie tylko chyba trzeba mieć je przekonwertowane do odp formatu. wiem bo sam to robiłem u kolegi...odblokowanie nawigacji kupionej w sklepie (stonce :wink: )i wgranie mapy to niecałe 20 minut do tego odtwarzacz trzea wgrać i przekonwertować filmy...mały ekran ale ma wyjście słuchawkowe i działa .przekonałem się ostatnio że silenie się na nie wiadomo jakie nawigacje to jest bezsens...taka navia już od ponad 2 lat z powodzeniem działa u znajomego z Automapą i wszystko jest w najlepszym porządku a cena...bezkonkurencyjna - w koncu to biedronka
Aktualnie testuję już trzecią mapę i każda z nich przynajmniej raz próbowała mnie wywieźć w pole lub bezsensownym objazdem mimo że wcześniej ustawiłem wszystkie stosowne opcje.
to w zasadzie oczywiste
żeby nawigacja prowadziła mnie, tak jak ja chcę, muszę czasem wbijać po kilkanaście punktów przelotowych - wtedy jest praktycznie idealnie. za to jeśli się okaże, że jakiś kawałek jest nieprzejezdny (korki w mieście A, wypadek na odcinku B) - to wtedy wymaga to gmerania przy trasie od nowa
bezsensowność niektórych proponowanych tras wynika przede wszystkim z jakości samych map, a właściwie błędnej kategoryzacji niektórych odcinków
AdamB - Peying obsługuje takie formaty :
Obsługiwane formaty video: WMV9, MPEG4, Divix 5.0, 4.0, 3.11, Xvid, MPEG2
obsługiwane formaty audio: WMA9, Mp3 do 320kbps, Wav
obsługiwane formaty graficzne: JPG, GIF, BMP, PNG
obsługiwane formaty tekstowe: TXT
i ma wyjście słuchawkowe.Oczywiście mapy innych producentów możesz wgrać na kartę sd i na niej hulać,zresztą mapa którą dostajesz wraz z urządzeniem jest również na karcie sd.
Silnik BFQ + sekwencja KME
CB President Johnny II ASC+President HAWAII
Opowiedz proszę jakie wrażenia:
Jak sprawuje się nawigacja jako nawigacja?
i jak jako rozrywka, czyli filmy (płynnie?)?
Z tego, co przewinęło się w tym temacie, to bardzo podobała mi się nawigacja GPS GOCLEVER 4384FM (adres do allegro, opis)
Ale oceniałem wymieniane produkty tylko "wziualnie" nie wgłebiając się w parametry.
Sam będę szukał nawigacji do jeżdżenia wyłącznie po Polsce, i ewentualnie używana będzie jak u Ciebie do wyświtlania filmów (rozrywka dla pasażera). CZyli jeśli kupię to, co Ty, to powinienem być zadowolony...
Zrszetą, przy moich wymaganiach (Polska i czasem flm dla pasażra), to chyba każda nawigacja (z opcją filmów) będzie dobra... Mylę się?
Od kilku lat używam nawigacji i jedyne co mogę polecić to rozwiązanie typu pocket+"program do nawigacji" ja akurat używam AutoMapy EU Dlaczego tak przede wszystkim takie rozwiązanie ma dużo zalet:
- Duży czytelny wyświetlacz (4 cale 480x640) - AM nie tylko gada ona także pokazuje a to wbrew pozorom jest dość dobre bo można rozpoznać wcześniej zakręty i jeszcze przed nim wiedzieć z jaką prędkością trzeba jechać
- Gniazdo słuchawkowe jest
- Po instalacji The Core Pocket Media Player w skrócie TCPMP www.tcmp.com pocket bez zająknięcia odtwarza filmy divx do tego oczywiście z napisami (jeśli est taka potrzeba ) dodam jeszcze że program może odtwarzać muzykę i ma możliwość wyłączenia ekranu (co by mniej prądu zużywać) dodam że program jest darmowy (pocket ma 624mhz)
- możliwość korzystania z kilku różnych programów nawigacyjnych np w górach w czasie pieszych wycieczek prowadzenie po mapach sztabowych
- ja mam dwa gniazda SD i CF i choć SD nie obsługuje SDHC to dorwałem kartę 4gigową (25zł) i dodatkowo 8gigową CF (40zł) (16gigowa kosztuje około 100zł - i chyba się zdecyduje)
- mam WiFi co powoduje że przy wgranym Skypie (SkypeMobile) mam możliwość zadzwonienia z niemal całego świata po dość niskich kosztach (np wrocławski rynek ma HotSpota - co ciekawsze za granicą w wielu rużnych dziwnych miejscach są te HotSpoty np: w większym sklepie)
- mam WM6 co oznacza ze na pockecie mam pełen dostęp do dokumentów Wroda i Exela (do pdf'ów po zainstalowaniu odpowiedniej aplikacji)
- łatwa wymienialność baterii co wydłuża czas działania poza napięciem (koszt baterii do mojego pocketa to około 80zł)
Na AM EU byłem nawet we Francji i nie było większych problemów (owszem zdarza się że AM chce prowadzić po dziwnych drogach ale zawsze można ominąć - poza tym te same rzeczy wyprawia i TT czy destinator)
I druga rzecz, czy mapę mam zainstalowaną w obydwu nawigacjach w wbudowanej pamięci flash (i ile tej pamięci jest potrzebne min.) ?
Czy mogę drugą mapę wgrać na pamięć SD i używać jej w wersji bez instalacyjnej (gdzieś w sieci czytałem o takich)?.
Ad1: do Polski potrzeba około 135mb (tyle akurat ma AM inne programy podobnie lub mniej) Europa to 2giga (znaczy wystarczy trochę mniej 1800-1900mb ale te parę mb zawsze wolne powinno być)
Ad2: Są programy typu portable ale najczęściej to niestety pirackie wersje choć AM ma możliwość przypisana do karty i za każdym razem gdy ja uruchamiasz (a nie była zainstalowana w urządzeniu to nagrywa kilka plików na pocketa i się uruchamia. Dodatkowo np w pockecie można zainstalować kilka programów i wymieniać karty czyli dla aplikacji A wkładasz SD nr1 a dla aplikacji B wkładasz SD nr2 (oczywiście przed uruchomieniem) i myślę że działa to nie tylko na pocketach ale na niemal każdym urządzeniu
ps: Wady mojego rozwiązania - niestety są używany poket (taki jak mój - nowych już dawno nie ma) kosztuje około 800zł a do tego trzeba dokupić odbiornik GPS (~150zł) No i to że niestety trzeba nosić duże urządzenie (pocket) a do tego jeszcze ten odbiornik (wielkość pudełka zapałek)
ps2: odbiorniki GPS często korzystają z baterii stosowanych w nokiach co oznacza łatwość wymiany+niewielki ich koszt
- Po instalacji The Core Pocket Media Player w skrócie TCPMP www.tcmp.com pocket bez zająknięcia odtwarza filmy divx do tego oczywiście z napisami (jeśli est taka potrzeba ) dodam jeszcze że program może odtwarzać muzykę i ma możliwość wyłączenia ekranu (co by mniej prądu zużywać) dodam że program jest darmowy (pocket ma 624mhz)
Na pewno? Wszedłem na stronę www.tcpmp.com (pomyliłeś się podając link) ale tam wszędzie jest "Buy Now"
zpluta, Producent zmienił w takim wypadku stronę jak i sam program gdyż na stronie można kupić CorePlayer zaś ja pisałem o TCPMP
Czy ten co pisałem jest darmowy oczywiście że tak http://en.wikipedia.org/wiki/The_Cor...t_Media_Player (License:Open Source/Proprietary)
Ściągnąć można np:
TCPMP v0.81 - The Core Pocket Media Player (bo taka jest jego pełna nazwa), to jeden z lepszych odtwarzaczy multimedialnych na PPC. TCPMP odtwarza wiele formatów audio, video, oraz formatów graficznych, włączając w to: AC3,..., download
Dodatkowo pare informacji które mi się przypomniały
- TCPMP oczywiście jest po PL (Options-Settings- i zmieniamy English na Polish (program zamknąć i ponownie uruchomić - nie zrzucić tylko zamknąć)
- Wygaszanie ekranu jest w przypisaniu do przycisków (Opcje-ustawienia-wybierz zakładkę-Przyciski- ustawić "Włącz/Wyłącz wyświetlacz" (2 od dołu) pod jakiś klawisz)
- program odtwarza napisy o ile się nie mylę srt (można konwertować napisy np SubEdit (darmowy))
Jeśli ktoś ma małą rozdzielczość w pockecie można film przekonwertować do mniejszych rozmiarów (zmniejszając jednocześnie wielkość pliku) i do takich celów warto użyć programu Pocket Divx Encoder http://www.pocketdivxencoder.net/EN_index.htm (tu sprawdziłem jest wszystko ok) program darmowy niestety po angielsku ale za dużo opcji nie ma więc dość prosty w użyciu
satoot, ogólnie jest OK. Duży wyświetlacz. Wgrana MapaMap6 wersja easy jest ogólnie do dupy i nie polecam. Wgrałem już AutoMapę 5.3 PL i teraz wgrałem Automapę EU. One są już OK. Mama wrażenie ze bateria słabo trzyma, ale nie mam jej jak dobrze naładować. Kupię ładowarkę na mini USB i wtedy dobrze sprawdzę. Filmy też przetestuje teraz przez weekend i dam znać. Dobrą rzeczą jest w niej duża pamięć 1GB na której jest wgrana oficjalna mapa. A inne do woli wgrywasz na pamięć SD wkładaną. Ogólnie mogę powiedzieć, że jakie pieniądze taka nawigacja :wink: . Używam jej sporadycznie więc dla mniej jest OK.
[ Dodano: Nie 15 Lut, 09 22:38 ]
Filmy odtwarza z z rozszerzeniem wmv. Więc wgrałem na kartę Madagaskar 2.avi i zmieniłem rozszerzenie na wmv. Poszedł bez problemów. Co do map. Wgrałem pełną wersję MapyMap czyli wersję top+GDE i w porównaniu z Automapą 5.3 jest bardziej szczegółowa. Tzn. adresy w małych miasteczkach typu Miechów ma z numeracją domów, a AM 5.3 ma tylko ulice i skrzyżowania. Jeżeli chodzi o trasy do krajów europy to AM5.3 jest bardziej szczegółowa od MapyMapTOP. AM oblicza chyba szybciej trasę.
Komentarz